.

Genel Bilgi

Merkezin amaçları
a) Üniversitenin ilgili bölüm ve anabilim dallarının işbirliği çerçevesinde ve ilgili mevzuat hükümleri kapsamında yurt içindeki ve yurt dışındaki atçılık, at ıslahı ve yetiştiriciliği, at hastalıkları, at biniciliği ve atla terapi (hippoterapi) ile ilişkili alanlarda bilimsel araştırma ve uygulamalar yapmak, eğitim faaliyetlerinde bulunmak.
b) Atçılık ve binicilik alanında araştırma ve uygulama faaliyetlerinde bulunan kişilerin Merkezden yararlanmasını sağlamak.
c) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında başta hippoterapi olmak üzere atla gerçekleştirilen her türlü bilimsel tedavi ve rehabilitasyon yöntemlerine ilişkin çalışmaları ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla işbirliği ve koordinasyon içerisinde yapmak.

Merkezin faaliyet alanları
a) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında atlı sporların her konu ve aşamasında görev, çalışma ve uygulama yapan kişi, kurum ve kuruluşların yetenek, bilgi, beceri, nitelik ve niceliğini artıracak bilimsel her türlü uygulama ve araştırma faaliyetini gerçekleştirmek; atlı sporları etkinleştirecek ve yaygınlaştıracak teknik ve bilimsel çalışmaları ilgili kişi, kurum ve kuruluşlarla işbirliği içerisinde yürütmek, bu konularda öncülük etmek, projeler hazırlamak, danışmanlık hizmetleri vermek.
b) Veteriner at hekimliği ile başta fizyoterapi, spor hekimliği, ortopedi ve travmatoloji, sporcu sağlığı olmak üzere atçılık ve binicilikle alakalı diğer disiplinlerde çalışmaları bulunan kişilerin yapacakları disiplinler arası bilim faaliyetlerinde Merkez imkanlarından yararlandırmak.
c) Üniversite bünyesinde hippoterapi uygulama ve araştırmaları yapılmasını teşvik etmek, hippoterapi konusunda bilgili at eğitmeni, amaca uygun at ve tesis ihtiyaçlarını karşılamak, destek ve yardımcı taraf olarak diğer kurumlar ile işbirliği içerisinde çalışmalara katılmak.
ç) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında Merkezin amaçlarına uygun ulusal ve uluslararası projeler hazırlamak ve mevcut projelere ortak olmak suretiyle yöresel, ulusal ve uluslararası alanda at, atçılık, atlı sporlar ve hippoterapi uygulamalarının geliştirilmesine katkıda bulunmak.
d) İlgili mevzuat hükümleri kapsamında; at yardımlı müdahalelerde birlikte çalışmak durumunda kalacak sağlık lisansiyerleri olan fizyoterapist, ergoterapist, dil konuşma terapisti, psikolog ve dünya genelinde kabul edilen ilgili alan terapisti uzmanları ile at ve atçılık konusunda yetkin tüm çalışanları, engelli birey ve/veya ihtiyaç sahibi bireylerin at yardımlı müdahalelerinde taşıyacakları nitelikleri ve sorumluluklarını tanımlayarak ilgili alanda görev alacak personel ve gerçekleştirilecek uygulamalara ilişkin, yetkinlik belgelerinin ve belge kullanımlarının devamlılığının kurallarının oluşturmasına ve geliştirilmesine katkıda bulunmak.
e) Atçılık ve atlı terapinin geliştirilmesi için Üniversite ile sektör arasındaki ilişkiyi güçlendirmek, periyodik aralıklarla kurs ve eğitim faaliyetleri düzenlemek, ilgili mevzuat hükümleri kapsamında danışmanlık faaliyetleri yapmak.

hakkımızda

  • Genel Bilgi
  • Yönetim